Dragør Info

Jødernes flugt – Vidnernes historie

Verdenspremiere på ny dokumentar om begivenhederne i oktober 1943 i Dragør Bio (Pressemeddelelse fra Museum Amager)
”Jødernes flugt – Vidnernes historie” i Dragør Bio den 25. september kl. 20
Som optakt til Dragørs markering af 70-året for jødernes flugt den 1. oktober 2013, har Museum Amager og Dragør Bio fået mulighed for at stå for verdenspremieren på en helt ny dokumentarfilm om de dramatiske begivenheder i oktober 1943.
Filmen giver stemme til en række af de danske jøder, som i 1943 pludselig måtte flygte over hals og hoved, for at undgå arrestation og efterfølgende deportation til koncentrationslejr. I filmen er det de vidner, som selv var til stede og selv oplevede angsten, fortvivlelsen og forløsningen, der fortæller om tiden op til og gennem de dramatiske uger i oktober 1943. Filmens fortællere er både flygtninge som overlevede krigen og de hjælpere som gjorde flugten mulig. Som det vil fremgå af filmen, lykkedes det ikke for alle flygtningene at nå frem til friheden i Sverige.
Fra hele landet strømmede jødiske flygtninge til kystbyerne langs Øresund i de dramatiske dage for 70 år siden. Takket være en spontan indsats fra almindelige danskere, som ikke ville acceptere at jødiske landsmænd skulle udskilles af samfundet, kom over 7000 danske jøder til Sverige. Lidt over 400 blev arresteret og deporteret, mens omtrent 50 omkom under flugten. Det vurderes, at omkring 700 jødiske flygtninge kom til Sverige via Dragør. Omkring 70 af disse blev transporteret over sundet ombord på Museum Amagers kutter, Elisabeth K571.
Arrangementet indledes med en introduktion af filmens skabere, Carl Otto Detlefsen og Jonatan Jerichow, der har produceret dokumentarfilmen til Danmarks Radio. Der er gratis adgang. Pladser reserveres ved henvendelse til Dragør Bio.
Jødernes flugt – Vidnernes historie
Varighed: 58 min
Instruktion: Carl Otto Dethlefsen & Jonatan Jerichow
Produceret af STV for DR.
Filmen er støttet af en række private fonde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *